Ikan sembilang tu apekemende?

My father loves fishing. He was the one who would bring back fresh ikan baru lepas pancing and masak fuhhhh sedap gila! And since he knows Mummy hates to clean the fish, he would voluntarily begedang gedung dalam dapur. Hehe.

So one day when Afi told us that he has a new hobby, fishing, we were like errrrrr? The last time Dad brought him to fishing together was like 7,8 years ago when he was still in IPD Tuaran. OMG pancing sana cantik gile! Daddy tak boleh bawak ramai since naik sampan :( gila tak adventure so usually only two of the kids dapat ikot while others waiting on the bank. Pancik dekat teluk somewhere in Tuaran and if the weather is good, boleh nampak Mt.Kinabalu! Cantik gila!

Ok back to Afi.

So everyweek he will make sure that he goes fishing, di jeti. Hahahaha! Then one day, he came across his old friend who is a fisherman (muda2 dah nelayan, gila cekal) and hobi Afi dah start pergi deep ocean fishing!!

Last two weeks, he came home, smiling from ear to ear and cakap "Shaleen, aku tahu kau masak sedap2!". He threw the box on my feet and opened it and and and

"OMG ikan apa tu geli gila weyyyyyyyyyyyy!"

Ikan sembilang, ikan *hurm* tak hingat, tuke', kerisi kecik, and more sembilang kecik.

And even Kika kan smell the fresh fishes from afar!

Ok fine kau hebat.

Anyway, aku tak makan ikan pelik. Berkepala pelik. Isk. Ikan biar lah rupa ikan jangan lah rupa ular bagai. Ikan keli pun aku tak makan apa kes?

And we spent some time in the kitchen laughing on how to clean the big fish. Mom got bitten by the dead fish twice! Afi once. Dua2 baling ikan, terkejut. Hahahahaha! Lawak gila! Last2 Mom chopped it head's off and I threw away the slimy tail masa nak masukkan dalam periuk. Euwwww!

This was in 2006. Daddy bawak deep sea fishing kat Sabah. First time and I was the only one dapat among us :p Tengok muka tahan mabuk. Hahahaha.

Tapi stil dapat ikan. Tipu tipu tipu! Hahaha

Daddy, kusssss semangat!

I am going to KL tomorrow very early in the morning to catch up a 10am appointment. The past three days memang super tired. Sumpah! Hari hari berkejar bank, bayar bil, ASTRO, lawyer's office, printing company sampai tak larat sangat. Pegang mop, mop satu bilek dah pengsan.

And kena squeeze in siapkan cookies order pulak. Alhamdulillah I am starting a business! Tapi later la eh. Aku ngantuk.

See you in Kelantan *ehem*

Comments

izi said…
wei gelinye aku tgk keli tuuuuu
mcm raksaksa
btw bisnes apa?
Sabrina said…
fish dah dead still boleh gigit?? =O masak apa ikan ikan itu? kari ikan kah? hehehhe.
chezzem said…
Izi:

itu bukan keli ah. ikan sembilang. ikan laut haha. seperti biase ah. what else I'm good at? *wink2*

Sabrina:

haha kann??? tulah kiteorg terkejut. rupenya ada receptor dia somewhere if picit mulut dia tutup. haha. masak lemak. ratu kari balek kampung time tu.
jajarina said…
shaleen.. besar giler sembilang tu.. samela, jaja pun tak makan ikan tu coz dlu2 1st time mkn, hanyir giler pastu trus serik.. kire cam tobat nasuha la..xmo mkn lngsung.. ngahahaha :D

and ur mom cam same jek ngn jaja coz hubby jaja pn suke mancing + bile dpt ikan pelik2 tu, seriously tak reti nak siang.. haha..

Popular Posts